60. A lénytelenség

A „LÉNYSZERŰ” szó a Teremtés egy kifejezése. Olyan átfogó, hogy az emberi szellem, mint a Teremtés egy részecskéje, sosem lesz képes helyes fogalmat alkotni róla.

A „lénytelen” kifejezést a lényszerű ellentéteként használják. Hogy mit is jelent a lénytelen, abba az ember még bele sem tud helyesen gondolni. Mindig zavaros elképzelése lesz róla, mivel ez olyan valami, aminek mindig is talánynak kell számára maradnia. Még csak fogalmat sem tud róla alkotni, mivel az emberi szellem gondolkodásában nem létezik forma a lénytelenségre.

Hogy azonban a megértését legalább valamivel közelebb hozzam, a Teremtés kifejezéseire ez alkalommal földi kifejezéseket fogok használni, még ha a valósággal szemben ezek csupán a legkisebb árnyféleségeket jelenthetik is.

Úgy képzeljétek el a lényszerűt, mint ami valami mástól függő, a lénytelent pedig úgy, mint ami független!

Emberileg gondolva ez adja meg számotokra a legjobb lehetőséget arra, hogy tárgyilagosan közelebb kerüljetek hozzá, még ha ez sem adhatja vissza vagy jelölheti azt, hogy valójában mi vagy hogy milyen; hiszen azt, hogy „mi”, sosem tudjátok felfogni, míg így legalább arról alkothattok magatoknak egy hozzávetőleges képet, hogy „milyen”.

A lénytelenség tehát az egyedüli, ami független, míg minden más minden tekintetben tőle függő, és ezért lényszerűnek hívják, amihez hozzátartozik az egész szellemiség, és éppígy az egész isteniség, míg a lénytelenség egyedül Isten!

Ebből tehát látjátok, hogy az isteni és Isten között még óriási különbség van. Az isteniség még nem Isten; hiszen az isteniség lényszerű, Isten azonban lénytelen. Az isteniség és minden más létező Istentől függő, nem létezhet Isten nélkül. Isten azonban ténylegesen független, ha földi fogalommal akarjuk megnevezni, ami természetesen nem azt közvetíti, ami valójában, mivel a földi vagy emberi fogalmak képtelenek ilyen nagyságot átfogni.

Isten tehát nem isteni, erre ügyeljetek jól, hanem Isten az Isten, mert lénytelen és a lénytelenség nem isteni, hanem maga Isten!

2011.
By: Fresh Joomla templates